Říše zvířat 4 - Jižní Amerika (2/2)

rubrika: 2.2 Říše zvířat


V pravěku byla Jižní Amerika součástí jedné velké zemské masy zvané Pangea, která se později rozpadla na Eurasii a Gondwanu. Nakonec se před 100 milióny let Jižní Amerika odtrhla i od Gondwany. Jižní Amerika je izolovaný kontinent a díky tomu zde najdeme mnoho zvířat a rostlin, které nežijí nikde jinde na světě.

 

Axina


Jižní Amerika leží z větší části na jižní polokouli. Protíná ji rovník a zabírá rozlohu asi 17.84 milionů kilometrů čtverečních. Ze západu je omývána Tichým oceánem a z východu Atlantským oceánem. Povrch tohoto světadílu tvoří na západě dlouhé horské pásmo And. Směrem do vnitrozemí krajina klesá a rozkládají se zde nejrozsáhlejší oblasti tropického deštného pralesa na světě. Tyto pralesy ovlivňují celosvětové klima. Většinu pevniny zaujímá povodí největší světové řeky Amazonky. Krajina je zde velmi rozmanitá. Kromě vysokých hor a deštných pralesů zde najdeme také rozsáhlé úrodné roviny, pampy nebo pouštní oblasti. Jižní Amerika patří k významným vulkanickým oblastem.

 

Část Jižní Ameriky leží v tropech a proto se zde nestřídají čtyři roční období tak, jako v Evropě.  Nejvyšší průměrná roční teplota +27.8 stupňů je ve Venezuele (v Maracaibu) a nejnižší v Argentině (v Cristo Redentor), kde je průměrně -1.8 stupňů.

 

Jedinečnou oblastí je Pantanal – území pokryté poli a lesy, které jsou přirozeným domovem jedinečných druhů ptáků, ryb a plazů. Pantanal je pokládán za největší světovou mokřinu, neboť je polovinu roku zaplavený. Pantanal (z portugalského slova pantano - bažina) leží na jihozápadě Brazílie a zasahuje na území Bolívie a Paraguaye. Přesné hranice nejsou definovány, rozloha oblasti se uvádí mezi 150 až 200 tisíci čtverečními kilometry. V období dešťů bývá zaplaveno okolo 80 % rozlohy Pantanalu, sloupec vody dosahuje až 5 metrů. Oblast je útočištěm vzácných zvířat, jako je kapybara, tapír jihoamerický, vydra obrovská, anakonda nebo kajman. Ramsarská úmluva vyhlásila v roce 1993 Pantanal za lokalitu mezinárodního významu. Jeho relativně malá část (asi 190 000 ha, což je jen 1.5 % rozlohy regionu) byla v roce 2000 zapsána na seznam světového přírodního dědictví UNESCO.

 

KONDOR ANDSKÝ - největší dravý pták

(kmen strunatci, třída ptáci, řád dravci)

Se svou délkou těla přes 1 metr a hmotností až 12 kg je kondor andský jedním z největších létajících ptáků. Jeho křídla dosahují rozpětí až 3.2 metru. Vyskytuje se především v jihoamerických Andách. Je to vynikající letec, který dokáže skvěle využívat vzestupné vzdušné proudy v blízkosti skal a plachtit při obhlídce svého lovného území ve velkých výškách téměř bez vynaložení námahy. Kondor andský může při letu dosáhnout výšky až 7 000 metrů (většina osobních letadel létá ve výšce 10 000 metrů). Kondoři andští jsou dlouhověcí, v zajetí se mohou dožít až 100 let.

LAMA GUANAKO - rekordman v plivání

(kmen strunatci, třída savci, řád sudokopytníci)

Lama guanako, divoce žijící druh velblouda, je předek všech lam, které jsou chovány jako domácí zvířata. Žije v travnatých stepích a vyskytuje se až do nadmořské výšky 5 500 metrů v horském pásmu And. Stejně jako všechny lamy, má i guanako velmi cílený způsob obrany. Nastanou-li uvnitř stráda nějaké rozbroje, začnou na sebe tato zvířata vzájemně plivat směs slin, leptavých žaludečních šťáv a rozmělněné potravy. Přitom se dovedou přesně trefovat až do vzdálenosti 5 metrů.

TUKAN OBROVSKÝ - pták s největším zobákem

(kmen strunatci, třída ptáci, řád šplhavci)

Tukan žije pospolitě, velmi nahlas zpívá a zdržuje se především vysoko ve vrcholcích stromů tropických deštných pralesů. Nejnápadnější je na něm jeho velký, ale současně velmi lehký a pestře zbarvený zobák, který může dosahovat délky až 20 cm. Tukan má z celé ptačí říše největší zobák (relativně, vzhledem k velikosti těla). Slouží mu jako prodloužené kleště, díky kterým se dostává ke své potravě. Tvoří ji hlavně ovoce a různé bobule. Během spánku má tukan svůj zobák položený na zádech. Tukani jsou velice inteligentní a dají se velmi dobře ochočit.

PAPOUŠEK - dlouhověký pták

(kmen strunatci, třída ptáci, řád papoušci)

Papoušci jsou nejznámější a nejoblíbenější skupinou exotických ptáků chovaných pro okrasu a potěšení. Jsou to ptáci s největší očekávanou délkou života. Často žijí déle, než většina lidí, často přežijí své chovatele. Andulka žije 12 - 15 let, korela 20 let, amazoňan portorický 82 let, kakadu žlutočečelatý až 119 let. Papoušci jsou po boku čeledi krkavcovitých a čeledi datlovitých ptáci s nejvyšší inteligencí. Jsou schopni vyslovovat jednotlivá slova a někdy dokonce celé věty. Nejznámějším papouškem je ara.

KOŽATKA VELKÁ - největší želva

(kmen strunatci, třída plazi, řád želvy)

Největší žijící želvou na zemi je kožatka velká. Největší exempláře tohoto druhu želvy váží až 700 kg. Kožovitý krunýř se zřetelnými hřebeny, kterému vděčí za své jméno, mají dlouhý až 2.5 metru. Tyto želvy žijí v tropických a subtropických mořích, například v Karibském moři. Svá vejce však kladou vždy na souši. Jejich potravu tvoří převážně medúzy, za kterými se potápějí až do hloubky kolem 1 000 metrů! Cestují na velké vzdálenosti, jsou schopné přeplavat oceán. Mohou plavat rychlostí až 30 km/hod. 

KOLIBŘÍK - nejmenší pták

(kmen strunatci, třída ptáci, řád svišťouni)

Nejvíce druhů kolibříků žije v Jižní Americe. Obecně vzato jsou to nejmenší ptáci na zemi. Nejmenší z čeledi kolibříků - kalypta nejmenší - váží pouze 2 gramy a včetně ocasu a zobáku měří pouze 7 cm. Kolibříci se vyznačují zvláštní konstrukcí křídel. Jejich křídla se mohou otáčet všemi směry. Díky tomu se v letu dokáží pohybovat i vzad a do stran a nebo dokonce za letu "stát na místě". Tento způsob létání vyžaduje značný přísun energie a tak tito ptáci musejí přijímat denně množství potravy odpovídající dvojnásobku jejich vlastní tělesné hmotnosti. Mají nejrychlejší látkovou výměnu mezi všemi ptáky. Během noci mohou však své životní procesy částečně utlumit.

HERKULES ANTILSKÝ - největší brouk

(kmen členovci, třída hmyz, řád brouci)

O titul největšího brouka na světě se dělí brouci titan obrovský a herkules antilský. Oba dosahují délky 17 cm a žijí v deštných pralesech Jižní Ameriky. Aby na sebe upozornili samičky vlastního druhu a aby uspěli v boji proti ostatním samečkům, mají samečci herkula antilského na hlavě výrůstky ve tvaru klepet, které tvoří větší část jejich těla. V závislosti na vlhkosti vzduchu mění tito brouci barvu svého pancíře. V suchu má barvu khaki. Čím je vzduch vlhčí, tím tmavěji se zbarví. Tento brouk patří mezi nejsilnější živočichy. Unese až 850-ti násobek své vlastní váhy

HARPYJE PRALESNÍ - nejsilnější dravý pták

(kmen strunatci, třída ptáci, řád dravci)

Harpyje je velký dravý pták s mohutným tělem, který se mezi dravými ptáky může pochlubit největší tělesnou silou. Může dorůstat velikosti až 115 cm a vážit až 10 kg. Její rozpětí křídel dosahuje až 250 cm. Nejvýraznějším znakem harpyje je černá chocholka z per vzadu na hlavě. Připomíná korunku s dvěma růžky. Tito ptáci jsou rozšířeni od jižního Mexika po severní Argentinu. Loví savce, například opice a lenochody. Svou kořist zabíjejí svými neobyčejně silnými pařáty a drápy.

 

Zdroje:

Comma Merchandise GmbH, Rekordy z říše zvířat

Wikipedie


komentářů: 11         



Komentáře (11)


Vložení nového příspěvku
Jméno
E-mail  (není povinné)
Web  (není povinné)
Název  (není povinné)
Příspěvek 
PlačícíÚžasnýKřičícíMrkajícíNerozhodnýS vyplazeným jazykemPřekvapenýUsmívající seMlčícíJe na prachySmějící seLíbajícíNevinnýZamračenýŠlápnul vedleRozpačitýOspalýAhojZamilovaný
Kontrolní kód_   

« strana 1 »

12
Lucifer (neregistrovaný) * 16.08.2013, 15:11:08
rezy, zdá se že až tak moc ne, tady je to srovnáno

http://tonebytone.com/music/ElCondorPasa-lyrics2.html

Na konci je anglický překlad originální verze


Oh mighty Condor
owner of the skies, take me home,
up into the Andes. Oh mighty Condor.

I want to go back to my native place
to be with my Inca brothers,
that's what I miss the most,
Oh mighty Condor.


CHORUS:

Wait for me in Cusco, in the main plaza,
so we can take a walk
in Machu-picchu and Huayna-picchu.


Do češtiny si to už přeložte každý sám. Mrkající

Gg
10
Gg 16.08.2013, 14:49:13
Já se přiznám, že pod El condor Pasa se mi vybaví automaticky Simon & Garfunkel http://www.youtube.com/watch?v=pey29CLID3I
Pokud to můžete porovnat, jsou si texty nějak podobné?

Axina
9
Axina 16.08.2013, 13:31:20
Děkujeme panu J.Baudouinovi z La Paz (město v Bolívii). Poslal nám skutečně unikátní věc - originální text písně El Condor Pasa v kečuánštině! Jak jsem stačila zjistit, Kečuové žijí v Andách (v Equádoru, Peru a Bolívii). Jde převážně o potomky Inků. Pan Baudouin poznamenává, že melodie El Condor Pasa je založena na tradiční kečuánské milostné písni.

Pane Baudouine, mohl byste nám, prosím, poslat text písně El Condor Pasa přeložený do španělštiny?
Děkujeme a přejeme krásný den do vzdálené Bolívie Usmívající se



8
Julio Baudouin y Paz (neregistrovaný) 16.08.2013, 12:32:21
El cóndor pasa
testo en quechua.

Yaw kuntur llaqtay urqupi tiyaq
maymantam qawamuwachkanki,
kuntur, kuntur
apallaway llaqtanchikman, wasinchikman
chay chiri urqupi, kutiytam munani,
kuntur, kuntur.

Qusqu llaqtapim plazachallanpim
suyaykamullaway,
Machu Piqchupi Wayna Piqchupi
purikunanchikpaq.


Los primeros compases de la melodía se basan en la canción de amor tradicional Huk urpichatam uywakarkani, originaria de Jauja, y escrita en quechua.
Huk urpichatam uywakurqani,
llapa sunquywan kuya-kuyaspa.
Chaymi kananqa saqirillawan,
mana imapi piñachillaptiy.

Tuta punchawmi maskamullani,
llaki sunquntin sinchi llakisqa,
llapa rumita tapurikustin:
"Ichas yanayta rikunki?" ñispa.

Inti, taytaylla, kanchariwanki.
Mana, pallwanqa tutayawanmi,
iskaynin quyllur ñawichallanwan
manaña másta qawawaptinqa.

Axina
7
Axina * 16.08.2013, 10:02:26
[4]+[5] Úžasný! Usmívající se

Axina
6
Axina * 16.08.2013, 09:54:00
[2] Já se vždycky nechám nachytat na nějakou kokotinu Usmívající se Španělsky neumím, překlad Google překladačem je kostrbatý, ale odhaduji, že autor komentáře chtěl zhruba říct toto:

El Condor pasa není středoamerická, ale jihoamerická píseň. Ačkoli byla napsána v peruánštině, dojímá všechny Jihoameričany. Tato melodie je jedinečná, zvláštní. Neoznačujme věci žádnými štítky. Pamatujme, že od dávných dob, kdy byly spojeny andské vysočiny, nás spojuje více než jeden jazyk.

Gg
5
Gg * 16.08.2013, 09:33:05
těch videí s vránami je na netu mraky, ale tahle umí i světla na přechodu. http://free.zoznam.sk/video/chytre-vrany

Gg
4
Gg * 16.08.2013, 09:28:19
papoušci hloupí nejsou, ale na vrány asi nikdo nemá
http://www.novinky.cz/koktejl/256209-vrana-sjizdela-na-vicku-zasnezenou-strechu-jako-na-snowboardu.html

3
Lucifer (neregistrovaný) * 16.08.2013, 01:07:56
Takže zvíržátka? OK. Adiemus

http://www.youtube.com/watch?v=Tafxr8NuvqA

Přeji dobrou noc, popřípadě dobré probuzení... Nevinný

2
Lucifer (neregistrovaný) * 16.08.2013, 00:49:57
El Condor Pasa je skvělá, po kakalínu se mi v hlavě vyvětralo...

Top comment od Angela Maldonado (jak příznačné) zní:

El cóndor no es ecuatoriano, es SUDAMERICANO.

La canción si bien es cierto fue compuesta por un peruano, sin embargo el sentimiento que embarga a los sudamericanos al escuchar esta melodía es único, es especial.

No coloquemos etiquetas a las cosas, recuerda que alguna vez nuestras tierras andinas estuvieron conectadas desde épocas preincas, además, nos une más que un idioma. Usmívající se


Sice tomu až tak zcela nerozumím, ale napsal to hezky. Mrkající

Axina
1
Axina * 16.08.2013, 00:22:37
El Condor Pasa:

http://www.youtube.com/watch?v=Z1E0nEe8RxM

«     1     »